22 Aralık 2012 Cumartesi

bir pazar kahvaltısı önerisi (Bellini)

İngilizlerin "Bellini " dediği kahvaltılık, bizim krepimize pek çok benzeyen bir tarif.

son zamanlarda mütemadiyen izleyip izleyip, yeni tarifler denediğim, yenicek açılan "kitchen 24" kanalından alıntı bir tarif ama ben klasik anadolu malzemeleriyle modifiye ettim. Çedar peynirini de nereden bulayım canım, Eminönü'nde yaşamıyorum ki! Bellini'nin altında duran sofra bezimin  ücra kasaba pazarlarında bile 4 liradan fazla olmayan bir fiyata kolaylıkla bulunabilmesi ve tabak ve sofranın potporili uyumu da bu tarifin elalemin yemeğini de ne pişirecem , benim ülkemin sahanda yumurtası ne güne duruyor, faşizmine çarpıcı bir cevap olsun! Soframı da sererim, soğanımı da kırarım, Bellini mi de yaparım...geçenlerde de Ahmet ÜmiT "her kültürden yemek seven biri faşist olamaz" dediydi bi yerlerde.öyle ki inat etmeyi bırakıp okusam mı şu adamı diye düşündürdü bu sözü bana.

Velhasıl;


yine malzemeler göz kararı;



biraz un
biraz süt
3 tane yeşil soğan
kaşar peyniri rendesi ( tulum hatta beyaz peynir bile olabilir)
azıcık dil peyniri kalmıştı onu da rendeledim
1 çay kaşığı kabartma tozu
biracık tuz
birazcık karabiber

hepsini karıştırıyoruz.


başka bir yerde 4 yumurtanın beyazını köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.
üstteki malzemelerle hafiiifçe karıştırıyoruz yumurta beyazını söndürememek için hafifçe.

sonra bu katı, kek kıvamındaki karışımı biraz tereyağı erittiğimiz tavada pişiriyoruz. böyle iyice kızarana dek.

sonra kalan 4 yumurtanın sarısını da tereyağıyla karıştırıp pişiriyoruz. pişen hamurun üzerine altın sarısı rengiyle koyuyoruz. Üzerine kekik ya da zahter kekik serpebilirsiniz. bu kadarcık.



böyle puf puf bir dokusu var. hoşuma gitti.  çocuklar da pek sever sanki.
benim anlatımımdan hoşnut kalmadıysanız size cilveli kızınkini de ekleyeyim. buyrun bakın;

Afiyet Olsun!

11 yorum:

  1. hımmmm...sanırım pazar sabahı kahvaltısı için ne yapabilirim diye düşünmek zorunda değilim..pek bir lezzetli görünüyo :)) yanına da çay pişirdimmi tamamdır:)) teşekkürler canım bu güzel tarif için..sevgiler

    YanıtlaSil
  2. aman tanrım cidden çok cilveli :)))))

    YanıtlaSil
  3. işte bu! "turuncu oda'cım yayınımın bşa çıkmamasına bir sebep oldun, beni bahtiyar ettin:)çaylar benden olsun

    ornitorenkhandmade; yüce rabbim bizi korusun o cilvelerden:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne demek boşa çıkmak! bu pazar yapamadım ama bir pazar mutlaka:) 3 gündür duvar boyadığım için bugün kalktığımda vücudum lime lime gibydi,haftaya pazarda finaller var..o yüzden hafta içi bir gün yapmaya karar verdim..ama mutlaka yapıcam..mutlaka :))

      Sil
  4. amiiin evlerden ırak :)

    YanıtlaSil
  5. oğluma yaptığım kreplere çok benziyor, yalnız bizimkinden soğan yok, bir de yumurtayı çatalla iki şık şık yapıyorum ben o kadar köpürtmüyorum:)) elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. turuncu oda'cım; haşır neşirlik iyidir, bir şeylerle uğraşınca en azından insanın ruhu lime lime olmuyor değil mi?ruh bedenden değerli:)

    Esra Yağız; ben de krep yaparım çok benziyo eevet:) ama o köpük köpük yumurta değişik bi tad veriyo buna. hem peynir hamuruyla pişiyo ya

    YanıtlaSil
  7. Hakkaten nasıl da güzel gözüküyor.
    hem de pratik :)
    Ellerine sağlık canım.
    Muhabbetle:)

    YanıtlaSil
  8. dimi yastık gibi puf:)
    afiyet olsun o zaman:)

    YanıtlaSil
  9. Pek sevgili Pek Çok Şeyin Deftercisi :) cevapta biraz geciktim kusura bakma. Balkabağını şekerle pişirmek gerekiyor dediğin gibi. Kabak miktarına göre ve damak zevkinize uygun olarak şekerle pişirebilirsiniz.

    Tarifin çok hoşuma gitti. Özellikle de yumurta sarılarının görüntüsü. Daha önce hiç rastlamamıştım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. ah teşekkürler.zaten bal kabaklı tatlıyı da ancak bu akşam yapabilicem. isabet oldu:)teşekkürler.ikimize de afiyet olsun

    YanıtlaSil

sözler uçsun, yazılar hep kalsın :)