8 Şubat 2013 Cuma

Madam Adelaide'ın Mis Kokulu Ekmeği

İkea'dan bu kek kalıbını aldığımdan beri aklımda hep aynı görüntü geziniyor.
Güneş batmak üzere; ben yani Madam Adelaide İsviçre dağlarındaki ağaç evimin mutfağında uzun, kat kat bej, yakası dantelalı elbisemle akşam yemeği için ekmek pişirmişim ve soğuması için kalıbı yukarıya sürgülü penceremin önüne koyuyorum, dışardan çocukların neşeli koşturmaları ve mor ineklerin mölemeleri geliyor.
Bunun gibi...
 
Evet ben Heide'yi hala, hayli severim. Canım sıkkınsa ve sıkkın olmasın istiyorsam; Heidi'yi izlerim, ya da Sünger Bob'u.
Ben de bu görüntüye daha fazla dayanamayıp ekmek pişirdim.
 
 
Bi köşeye not edin, tadınının nasıl olduğu hiç önemli değil. ekmek pişirmiş olmak harika...
*Un
*Tereyağı
*Birazcık bal
*1 pakete yakın instant maya
*Birazcık tuz
*Ilık su

Şuna dikkat ediyoruz; unu açıp tuz hariç tüm malzemeleri yavaş yavaş karıştırıyoruz. Tuzu doğrudan mayaya değil una ekliyoruz. Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek, kenarlardan da unu içeri yavaş yavaş alarak hamuru yoğuruyoruz.




Hamuru yarım saat streçleyip sıcak bir yerde bekletiyoruz.

ben dışarı çıkmam gerekince 1.5 saat bekletmiş oldum.


Böyle kocaman oluvermiş.







Mayalanmış hamura istediğim şeyi koyabiliriz. ben *ceviz, *haşhaş, *biberiye, *tane karabiber koydum.







Aman ben beklerken bolca kabardım, fırında daha da kabarmam dememiş, daha da kabarmış azıcık hamurcuk sağolsun.
çıkar çıkmaz sıcak sıcak Miss gibi dağ tereyağıyla yiyoruz.
Tadı güzeldi ama tuzsuz olmuş.En az 1 buçuk tatlı kaşığı tuz koymak gerekmiş meğer.
Neyse önemli olan, ekmek yapmaktı işte...








                                                                            bu da bol kalorili bir öğün kurtarma seçeneği, özellikle iştahsız çocuklar için. Muz, Bal, Badem, Kuru İncir ve süt...
 
Dünyanın her yerinde köyler aynı şeyleri hissettiriyor galiba...Bu kitabı çok sevdim. Okuru takmayan kitaplara bayılırım zaten, öyle kendi dünyasına alıveriyor.Diyaloglar pek gerçekçi.

9 yorum:

  1. herkesin yapamayacağı şeyleri paylaşıp günah alıyorsun,ekmek pişirebilen var pişiremeyen var:) eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bende o tahta evin içindeki şöminenin önündeyim dışarısı soğuktu ama gelirken inekleri sağdım sıcak süt var elimde bana bir dilim ekmek verirmisin...ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  3. Nedir Arıbaş; teşekkürler :)))

    Hande Ciğer; üzerine keçi peyniri koyduğum ekmeklerle , senin tazecik sütünü tahta masamıza koyalım. sen ellerini ısıt şöminede, hadi gel yemeğimizi yiyelim.

    YanıtlaSil
  4. Ayyy hayali bile ne güzel çok beğendim sen böyle güzel ekmekler yap bende hep hayallerine gelirim senin zevkle .......

    YanıtlaSil
  5. dünyanın bi yerlerinde insanlar tam böyle yaşıyorlar, biz de hayal kuruyoruz. neden bu kadar zor acaba?

    YanıtlaSil
  6. ben korkuyorum. çok istediğim o hayata standarttan sapmaktan korktuğum içinde ulaşamıyorum :(
    bende yapıyordum bir ara ekmek çavdarlı, kepekli, tam buğdaylı, zeytinli çeşit çeşit ev tipi mini fırında pişmesi uzun sürünce kalın ve sert bir kabuğu oluyordu ama çooooookca da leziz

    YanıtlaSil
  7. İnsanın kendi yaptığı ekmek daha bir leziz oluyor değil mi??
    Datça'dan sevgiler

    YanıtlaSil
  8. insanın yaptığı her şey gibi değil mi :)Sahildeki Eve pek çok sevgiler

    YanıtlaSil

sözler uçsun, yazılar hep kalsın :)