4 Nisan 2013 Perşembe

Bir Sehpa Hikayesi...

tam olarak evliliğimizle yaşıt ( 30 küsür yıl) (yok şaka tabi, bir sıfır fazla oldu) bir İKEA Lack sehpamız vardı ve mütevaziliğiyle göz dolduruken, sıkıştırılmış suntalı yapısından ötürü resimde görüldüğü üzere yer yer kabarmış, eşin dostun önünde sahiplerini utandırır hale gelmişti. Esasen bir şeyler boyamışlığım vardır da, evin orta yerinde duracak bir obje beni bir hayli düşündürdü, boyama duayenlerine sorup soruşturttu.( bknz: Turuncu Oda)

şunları almakla başladım. hepsi 28 lira tuttu. Çok değil mi yahu? Hırdavatçı adam beni kandırdı mı ki?  Hemen siz altını çizmeden ben itiraf edip bu sıkıcı konuyu kapatmak istiyorum ki; evdeki İKEA Lack sehpamı atıp, yepyenisini almak bana 24 liraya mal olacaktı evet. Ama önemli olan işi ucuza,kolaya değil eğlenceliye, içe sinene getirmek...Şimdi hak verdiniz bana değil mi?( tüh vermediniz mi ya?)
Ben aman küçük esnaf kazansın diye Tekzen yerine mahalle hırdavatçısına gitmeye karar vermişken, içeri girince böyle bir erkek (!) dükkanına giren bir kızcağızla şoklara giren dükkan sahibi, elimi kolumu bir yerlere değerim de orayı bırayı kırar dökerim diye galiba, hemen gelip "ne aramıştınız?" diye sordu. neden bi şey aramam gerekiyorduysa! Aramıyorum ki, almaya geldim direk! Büyük bir yasağı çiğnemiş gibi bi eğretiydim o mis gibi pas,küf,boya, tiner kokan dükkanda. Sanki bir İç Anadolu kahvesine tesadüfen dalmış gibiydim. Halbuki ne isterdim o rafları gezinmek, etrafa doyasıya bakınmak...

Önce zımparaladığım sehpaya 2 kat astar boya attım. Yalnız nedense, astarı tinerle inceltmek hiiiç aklıma gelmedi. Zaten neden boyaları inceltilmiş satmazlar anlamam! Yani bu nedenle astar bir hayli yoğun kıvamlı olduğundan, böyle resimdeki gibi dalga dalga durdu. Ama önemsemedim. Zaten eğer ben çok eski türk uygarlıklarının birinde doğmuş biri olsaydım. Hani karakter özellikleri ya da başarılarıyla ilgili isimler verilen bir yerlerde yaşasaydım; adım , Plansız, Damdan Düşme falan olurdu. İnce eleyip sık dokumaktan, pis işlerle uğraşmadan önce üstümü değiştirmekten, bir sonraki aşamayı düşünmekten nefret ederim. Bununla da gurur duyarım:)
(Bir de bira şişelerinin çoğalması kuşlar böceklerden de çok baharın habercisi.) Rüzgarlı havada saçların hep sehpaya yapıştı, inatla bağlamadım. 1 hafta beyaz saçlarla gezdim.
Ertesi gün; astar kuruyunca böyle genişlikleri ve aralıkları değişen bantlar yapıştırdım. Sakın koli bantı yapmayın, boya kalkıverir.
Şimdi bi kaç tane renkli boya almayacağım tabi ki, 50 santimlik sehpa için. Beyazın içine akrilik boyalarımdan döktüm.
 
Önce yeşil koydum öyle göz kararı.
araları bir ara boşluk bırakarak, rulo fırçayla boyadım.
sonra kalan yeşil boyaya neden bilmiyorum ama kırmızı koydum.
Mor gibi, gük kurusu gibi, gri gibi bir renk oldu. Olsun. Şimdi en heyecanlı yeri, kuruduktan sonra bantları sökmek. Bantları söküp, yağmurun çamurun altında vakit bulamadığımdan bir kaç gün bekletip, vernikledim. İşte böyle bir şey oldu. Halımıza da pek uymamış değil mi? Neyse seneye yine boyarım. Eve yeni bir misafir gelmiş gibi.
işte hikayemiz burada sona eriyor...

18 yorum:

  1. Cok guzel anlatmissiniz..Tuketim cilginligina en guzel cevap..klise tabirle emeginize saglik..:)

    YanıtlaSil
  2. Çok karamsar bi hal ile yazmışsın ama yok yapmaman lazım. Belki de yaptığımız çoğu şey almamızdan pahalı gelebilr ama dediğin gibi yapmanın zevki.... halına da tezat oluşturması daha güzel olmuş, daireler çizeydin ayırt edici olmazdı. güzel olmuş güle güle kullan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle şaşırdım ki...bense çok da komik ve eğlenceli yazdığımı düşünüyodum:)

      Sil
  3. seni müsrüfcü :D
    aynı şeyleri hepimiz yapıyoruz astarı yüzünden pahalı şeylere imza atıyoruz ancak ayakkabılar, çantalar, kuaför ve terapi masraflarıyla karşılaştırılamaz üstelik bunun sonucunda ortaya güzel bir şey çıkıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gurur duydum bak müsrüfçülüğümlen:) bi de bu savunmaya bayıldımm. sayısız hobi şeysi alıp, yığınla para döküp, "terapiye para vereydim daha mı iyiydi? "diyebilirim:)

      Sil
    2. bizde kuaför ve topuklu ayakkabı tehdidi daha çok işe yarıyor :)

      Sil
    3. :) tabi çeşitli bünyelerde çeşitli hallerde bulunabilen bir tehdit mantığı nihayetinde.

      Sil
  4. Fikrinize emeğinize ve elinize sağlık:) Yapınızı anlatmışsınız aynaya bakıyor gibi oldum okurken:)Sabırsızımdır ben de.)Uzun uzadıya ön hazırlıkları sevmem:)Sonuç çok güzel bir şey çıkmış ortaya üstelik halınızdaki tezatla şık durmuş bence de ..Mutlu günlerde kullanın sağlıkla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aman pek sevindim.çok teşekkürler.şimdi planlamaktan icraata bi türlü geçemeyip, yaşlanan insnlardan olmadığımız için mutlu olmalıyız bence:)

      Sil
  5. ellerine sağlık diyerek başlıyım çünkü biraz uzun olucak bu yorum,sonra unutmıyım diye baştan yazıyım dedim:)) duayen olmak için önümde daha çok yol var ama yine de çok çok teşekkür ederim tanımın için:) hemen şu malzeme ve fiyat olayına geçiyim...bence hiç de pahalı değil,hepsine tek tek baktım :) o malzemelerle daha neler neler çıkar..çıktıkça verilen para ufalır da ufalır insanın gözüne..şimdi sana ya da arkadaşlara tek bir sehpa için bu fiyat fazla gibi gelse de ben senin onlarla daha bir çok iş çıkartacağına eminim:) ve nalbura gidip adamın o günkü hissiyatını değiştirdiğin için nasıl mutlu oldum anlatamam:) ben sıkça yaşadığım için,adamın yüzünün aldığı şekli tahmin etmek pek zor olmadı:) ben bu sehpayı bir başlangıç olarak görüyorum ....bence boyaya bulaşan kolay kolay kopamaz :) ellerine sağlık tekrardan..güzel günlerde güle güle kullan:) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aman da turuncu Oda'cım ne de iyisin hoşsun:)
      seni bol bol andım nalburdan itibaren bu sehpa sürecinde..çook teşekkür ederim, yardımseverliğin,desteğin için. bizim tüm salon beyaz zaten, ellerimde şekillenmeye muhtaç yavrucaklar..

      Sil
    2. ve; nalburların kadınların olabildiği yarınlar diliyorum bize:)

      Sil
  6. Çok güzel bir yenileme olmuş ellerinize sağlık... boyama yapmakta ayrı bir zevkmiş gerçekten bende dolap boyadım kurumasını bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa kocaman dolap.ne cesurluk Tanrım. merakla bekliyorum:)

      Sil
    2. :) ay yok canım kocaman değil küçük bir dolap... blogum da yayınladım bakmak istersen :)

      Sil
  7. merhaba ben TÜRKAN çok beğendim...anlatım şekliniz harika...bende oğlumun odasının mobilye renklerini değiştirmek istiyorum ama işe nasıl başlicağımı bilemiyorum bana yardımcı olur musunuz desem ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  8. merhaba, öncelikle çok güzel olmuş ellerinize sağlık. ben de aynı sehpadan boyamak istiyorum ama bir türlü karar veremedim. boya tutar mı daha sonra kalkar mı v.s. vernik sararttı mı mesela?çok duydum bunu. birde ilk kat kullandığınız astar boya dediğiniz nedir? marshal olan mı? sentetik boya değil mi o? astar olarak mı kullanıyorsunuz? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

sözler uçsun, yazılar hep kalsın :)